WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul ile

‘Şehirde Kadın Olmak’

WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, WOW Vakfı ortaklığında, British Council ve Sabancı Vakfı
iş birliği ile ilk kez 5-6-7 Mart tarihlerinde dijital olarak düzenlenecek.

Kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için oluşturdukları çözümleri görünür kılmayı hedefleyen WOW İstanbul Festivali, ‘Şehirde Kadın Olmak’ ana temasıyla gerçekleşecek.

British Council ve Sabancı Vakfı iş birliği ile Türkiye’de, 5-6-7 Mart tarihlerinde düzenlenecek festivalde, toplumsal cinsiyetin hayatlarımızı nasıl etkilediği Şehir Hayatına Katılım, Şehrin Görünmeyen Yüzü, Şehirde Dayanışma alt temaları çerçevesinde ele alınacak. Dijital ortamda gerçekleşecek festivalde, sanat ve sivil toplum alanlarından kadınların imza attığı çalışmalara yer verilecek. Kapsayıcı, kesişimsel, adil ve herkese açık bir platform görevi gören festival kadınların sesini duyurmak için imkân yaratıp yeni fikirlerin doğmasına zemin hazırlayacak.

İlk kez 2010 yılında Londra’da WOW Vakfı Kurucusu ve Direktörü Jude Kelly CBE tarafından düzenlenen WOW Dünya Kadınlar Festivali, bugüne dek altı kıtaya yayılarak, 70’ten fazla festivalle 2 milyondan fazla katılımcıya ulaştı.

Bu yıl Mart ayında, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla WOW Festivalleri İstanbul dışında Birleşik Krallık, New York, Nepal, Bangladeş, Pakistan, Tayvan ve Batı Avustralya’da da gerçekleşiyor.

WOW Kurucusu ve Direktörü Jude Kelly CBE festivale dair açıklamalarda bulundu: ’WOW - Dünya Kadınlar Festivali, düzenlendiği her ülkede, kadınların hayatlarını etkileyen en önemli konulara dair tartışma, öğrenme ve bir araya gelme alanları yaratarak değişimin temsilcisi olmak amacıyla düzenleniyor. 2010’da ilk kez Londra’da düzenlenen festival, 6 kıtada, Avustralya, Amerika, Hindistan, Pakistan, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelerde, 2 milyondan fazla kadını bir araya getirdi ve onlara ilham verdi. WOW, dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının bir araya geldiği bir topluluk ve İstanbul’un da değişimin bir parçası olmasından çok mutluyum’.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı festival hakkında şöyle konuştu: ‘Sabancı Vakfı olarak, WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’u British Council iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez düzenlemekten memnuniyet duyuyoruz. Festival, sivil toplum alanından ve sanat dünyasından 60’tan fazla kişi ve kurumun katılımıyla, kadın hakları mücadelesinde güncel konuların tartışılacağı ve kazanımların kutlanacağı bir platform sunacak. Sivil toplum ve sanatçıları bir araya getiren festival bu yıl pandemi sebebiyle dijital ortamda gerçekleşecek; bu sayede daha çok kadına bu coşkulu sesi duyurma imkanına sahip olacak. Kadının güçlü olmadığı bir toplumda gelişimden söz edemeyiz. WOW İstanbul Festivali de bu gücü destekleyen çok önemli bir buluşma. Pandemiyle geçen bir yılın ardından kadınların karşı karşıya kaldığı eşitsizliklerin ve haklara erişimle ilgili sorunların çok daha derinleştiğini gözlemlediğimiz bu süreçte birbirimizden ilham alacağımız, umutla dolacağımız bir buluşma olmasını temenni ediyorum’

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve sanatçıların bir araya geleceği ‘WOW Paneller’ bölümünde, festivalin alt temaları ele alınacak. ‘WOW Büyük Fikirler’ bölümünde ise Türkiye’den, engelleri ve sınırları aşan kadınların cesaretlendiren hikayeleri paylaşılacak.

Festival, Birleşik Krallık ve Türkiye’den, farklı disiplinlerde çalışan kadın sanatçıları da ağırlayacak. Birleşik Krallık’tan Selector Radyo, Serious Müzik ve MAYK Tiyatrosu iş birlikleri ile Birleşik Krallık’tan davet edilen ve British Council’ın ‘Kadın Sanatçılar için Kültürde Kadın Gücü Destek Programı’ ile Türkiye’den seçilen müzisyen ve gösteri sanatları profesyonellerinin, pandemi koşulları nedeniyle seyirciyle buluşamamış üretimleri, WOW Sesler ve WOW Performans bölümlerinde yer alacak. Festival kapsamında gerçekleşecek ‘WOW İstanbul Konser’ bölümlerinde; Londra Caz Festivali'ni düzenleyen Serious'un programlamasını yaptığı açılış konserinin yanı sıra, Türkiye’den müzisyenlerin performansları da yer alacak.

Pozitif organizasyonuyla gerçekleşecek WOW İstanbul Festival’inde toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde oluşturulan ‘WOW Sivil Alan Atölyeleri’ çevrimiçi ve interaktif bir program ile katılımcılarla buluşacak.

WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey danışmanlığında herkes için daha erişilebilir olmayı hedefliyor. Festival yayınlarında, simultane Türk İşaret Dili çevirisi, Türkçe ve İngilizce altyazı çevirileri ve simultane Türkçe sesli çeviri yapılacak.

Editöre Notlar:

WOW Hakkında:

WOW (Women of the World) Vakfı Jude Kelly CBE tarafından 2018’de, global WOW Dünya Kadınlar Festivali hareketini hayata geçirmek amacıyla kuruldu. Festival ilk kez Londra’da 2010’da Kelly tarafından, sanat yönetmeni görevinde bulunduğu Southbank Centre’da, kadın ve kız çocuklarını kutlamak, potansiyellerini kısıtlayan engelleri anlamak için ve karşılaştıkları sorunlara dair farkındalığı artırmak ve bu sorunlara kolektif çözümler geliştirmek amacıyla düzenlendi.

WOW bugüne dek aralarında Avustralya, Brezilya, Çin, Mısır, Finlandiya, Nepal, Nijerya, Pakistan, Sri Lanka, Somali, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerin yer aldığı altı kıtada; iki milyondan fazla kadına ulaştı. 2018-2019'da festival Rio de Janeiro, Cardiff, Bangladeş, Beijing, Gana, Londra, Baltimore, Nepal, Norwich ve Exeter’deydi. Haziran 2020’de kadın ve kız çocuklarına odaklanan festival, WOW Global 24 adıyla ilk kez tüm dünyada çevrimiçi düzenlendi. İngiltere’den Nijerya’ya, Pakistan’dan Avustralya’ya COVID-19’un cinsiyet eşitsizliği üzerindeki etkilerini keşfetmek ve Black Lives Matter hareketini desteklemek amacıyla dünyayı dolaştı.

10 yıl boyunca gerçekleşen festivaller; Angela Davis, Malala Yousafzai, Annie Lennox, Patrick Stewart, Baroness Doreen Lawrence ve Salma Hayek gibi dünyaca tanınan sanatçıların, aktivistlerin, fikir liderlerinin ve performans sanatçılarının bir araya geldiği, binlerce kadın ve kız çocuğunun birlikte harika işler yarattığı bir alan olarak bilinirliğini arttırdı. WOW, herkes için platformlar sağlar, farkındalık yaratır, komüniteleri bir araya getirir ve toplumsal cinsiyet eşitliği için bir arada çalışma ortamı yaratır. Festivalin yarattığı etkiler ve zemin hazırladığı oluşumlar arasında, Sandi Tosvig ve Catherine Mayer’in 2015’te beraber kurdukları Kadınların Eşitliği Partisi örnek gösterilebilir.

2018’de Kelly Southbank Centre’dan ayrıldı ve WOW Vakfı’nı festivaller yoluyla kadınları ve kız çocuklarını güçlendirerek eşit bir dünyanın mümkün ve arzu edilir olduğuna inanan küresel bir hareketi inşa etmek, toplamak ve sürdürmek için çalışan bir hayır kurumu olarak yürütmeye devam etti. Bu benzersiz festival modeli, katılımcıların WOW projelerinde yer almaları, kendi amaçlarını güçlendirmeleri veya topluluklar üzerinde geniş etkisi olan yeni girişimler başlatmaları için sayısız yollar yaratıyor. Festival, kadınların çalışmalarını sunmaya ve kadın ve kız çocuklarının eşitliğini teşvik etmeye adanmış en büyük, en kapsamlı ve en önemli festivaldir.

WOW festivalleri ve etkinlikleri Southbank Centre iş birliği ile gerçekleşmektedir. WOW – Dünya Kadınlar Vakfı Başkanı Cornwall Düşesi’dir.

Southbank Centre Hakkında:

Londra’nın kültür-sanat anlamında en hareketli bölgesinde, on yedi dönümlük bir alanda yer alan Southbank Centre, İngiltere’nin en büyük sanat merkezi ve ülkenin en çok ziyaretçi çeken beş cazibe merkezinden biridir. Southbank Centre olarak, insanları bir araya getiren kültürel deneyimler sunmak için varız.  Bu amacımızı, sanatçıların ürettiği ve en iyi işlerini sergilediği; insanların bir araya gelip cesur, beklenmedik ve ufuk açan bu işleri deneyimlediği alanlar yaratarak yerine getiriyoruz.

Southbank Centre’ın mimari ve yaratıcılık tarihi 1951 Britanya Festivali’ne uzanıyor. Southbank Centre, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, ve Hayward Gallery’den oluşuyor. Merkez aynı zamanda Ulusal Şiir Kütüphanesi ve Arts Council Koleksiyonuna ve yerli orkestralara (Londra Filarmoni Orkestrası, Filarmoni Orkestrası, Londra Sinfonietta ve Aydınlanma Çağı Orkestrası) ve diğer dört orkestraya (Aurora Orkestrası, BBC Konser Orkestrası, Chineke! Orkestra ve Büyük Britanya Ulusal Gençlik Orkestrası) ev sahipliği yapıyor.

British Council Hakkında

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. Birleşik Krallık ve diğer ülkeler arasında kültür-sanat, eğitim ve İngillizce dili aracılığıyla bağlantılar kuruyor, anlayış ve güven inşa ediyoruz. Geçen yıl 80 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 791 milyonun üzerinde kişiyle de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurduk. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirimizin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümeti tarafından karşılanmaktadır.

www.britishcouncil.org.tr

Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı Hakkında:

British Council toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadının güçlendirilmesinin kapsayıcı, açık ve gelişmiş toplumlar için hayati olduğuna inanmaktadır.  Kadının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesinin sadece temel insan haklarının savunulması için değil sürdürülebilir kalkınmaya ivme kazandıran bütün alanlarda çarpan etkisi yaratılması bakımından da öneminin bilinci ile kültür alanında toplumsal çeşitlilik üzerine odaklanan kadın liderlerin ve sanatçıların desteklenmesi programımızın önemli bir parçasıdır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışan kadın yaratıcılar ve sivil toplum aktivistlerini desteklemek ve onlarla iş birliği kurmak amacıyla yürütülen Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı, Kültürde Kadın Gücü Araştırması ile başlamıştır. Program, Birleşik Krallık’ta kadın liderlerin mesleki gelişim programı ile devam etmiştir. Bunu, Birleşik Krallık’ta kadın sanatçılarla çalışan kuruluşlara yönelik hibe destek programı olan #WomenPowerinCulture (#KültürdeKadınGücü), Açık Radyo’da toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan radyo programı Festival Alanı ve dünyada ilk kez kadınları ele alan küresel dijital festival olan WOW Global 24 takip etmiştir.

Sabancı Vakfı Hakkında

Sabancı Vakfı 1974’teki kuruluşundan bu yana, tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum vizyonuyla, eğitim, kültür-sanat ve sosyal değişim alanlarında Türkiye’nin toplumsal gelişimine katkıda bulunuyor. Vakıf, 14 yıldır yürüttüğü hibe programlarıyla, kadınlar, gençler ve engelli bireylerin toplumun her alanına eşit şekilde katılabilmeleri amacıyla sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri projelere destek veriyor.

Sabancı Vakfı şimdiye dek Türkiye’nin 76 ilinde 173 projeye 28 milyon TL’den fazla fon desteği sağladı. Temel hedef kitlelerinden biri kadınlar olan Vakıf, toplumsal cinsiyet eşitliği, aile içi şiddetle mücadele, haklar konusunda farkındalığın artırılması gibi amaçlara yönelik projelere hibe desteği veriyor. 2006 yılında “kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi” amacıyla Birleşmiş Milletler Ortak Programına destek veren Vakıf, 10 yıl süreyle bu çalışmayı devam ettirerek, yereldeki olumlu etkilerinin yaygınlaştırılmasını sağladı. 17 ilde açtığı 19 öğrenci yurduyla kız çocuklarının eğitiminin önündeki engellerin kalkmasına katkıda bulunan Vakıf, halen öğretmenlere toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmak amacıyla Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü Mor Sertifika Programını destekliyor. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında ise sivil toplum kuruluşlarının erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi, kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projeleri destekleniyor. OECD’nin 2019’da yayınladığı “Insights on Philanthropy for Gender Equality” (Cinsiyet Eşitliği için Filantropi) raporuna göre Sabancı Vakfı, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan ilk yedi vakıf arasında yer alıyor.

www.sabancivakfi.org